Samlivsbrudd og skilsmisse, en smertefull prosess.
- ceciliedale2010
- 22. apr.
- 4 min lesing

Smertefullt å oppleve et samlivsbrudd
Et samlivsbrudd er en av de mest smertefulle opplevelsene vi kan gjennomgå.
Kanskje har dere strevd lenge for å forsøke å redde forholdet, eller en av dere har bestemt seg for å gå?
Dere kan også ha tatt den tunge beslutningen sammen om å avslutte forholdet.
Uansett situasjonen er det helt naturlig å føle sorg og uro, for de aller fleste
er det å gå gjennom et brudd en dyp og sorgfull opplevelse.
Følelser etter brudd: Vanskelige men normale reaksjoner
Selv om forholdet har tatt slutt, blir vi ikke så lett kvitt de vonde følelsene som følger med et brudd. Det kan være følelser som å kjenne på å ha blitt avvist eller nedprioritert, for å nevne noen.
Husk at det er helt normalt å sørge. Kanskje har du sett for deg et liv der dere blir gamle sammen, eller kanskje har du bekymringer for hvordan barna deres vil få det. Overgangen fra å være et "vi" til å bli et "jeg" er også en stor omveltning.
Vi mennesker bruker lang tid på å bearbeide vonde følelser, og tiden etter et samlivsbrudd handler på mange måter om å gå fra en bruddfase med mye uro og vanskelige følelser, til at livet over tid endrer seg og til slutt oppleves som normalt igjen.
Viktigheten av å møte følelsene og gi seg tid
Vi kan dessverre ikke sette strek over vanskelige følelser selv om vi ønsker det, for følelser som ikke blir møtt blir med oss videre. Da hjelper det mer at vi har en forståelse for at vi må gi oss selv tid til å bearbeide disse.
Tiden etter et brudd kan ofte oppleves som en berg-og-dal-bane. Du går gjennom faser av sorg, hvor hver dag kan bringe nye utfordringer.
Et eksempel kan være den første bursdagen hvor det er å være alene kjennes ensomt ut, mens den andre og tredje blir litt lettere, før det til slutt kjennes normalt ut og ensomhetsfølelsen er erstattet med en annen følelse.
Muligheter for å redde forholdet
Som terapeut møter jeg mennesker i alle slags livssituasjoner, mange er par som fremdeles kjemper og tror på forholdet.
Mange forhold kan faktisk reddes, selv om situasjonen synes fastlåst. Hvis begge partene er innstilt på å gjøre en innsats på å redde forholdet, vil jeg hjelpe dere med å utforske og låse opp vanskelige og fastlåste følelser. Dette er en viktig del av prosessen, fordi når vi får tak i de underliggende følelsene bak konfliktene, åpner det opp for nye og bedre måter å kommunisere på. Målet er at dere skal kunne forstå hverandre bedre, noe som igjen kan øke intimiteten og tryggheten mellom dere.
Sorg og ensomhet etter brudd
Hvis du er i ferd med å avslutte et forhold eller går gjennom et samlivsbrudd, kan det oppleves som en veldig ensom prosess. Det sies at samlivsbrudd er den sorgen hvor vi ikke får blomster på døren, fordi vi mangler tydelige tradisjoner for å håndtere denne typen sorg.
Skape et trygt rom for refleksjon
Som terapeut er det viktig for meg å skape et trygt rom hvor vi kan snakke om og utforske de sterke følelsene sammen, enten det handler om frykt for fremtiden, sinne rettet mot seg selv eller eks-partneren, eller lettelse over at forholdet er over.
Det kan også være fint å få hjelp til å utforske fastlåste tankemønstre som kan være et hinder for å kunne gå videre, og ved å se situasjoner fra både egen og eks-partners synsvinkel, kan det være med og bidra til større forståelse mellom partene.
Hvis det er barn med i bildet, støtter og hjelper jeg foreldrene til å finne måter å samarbeide om barna, slik at fokuset kan være på barnas beste.

Veien videre
Det finnes ingen lett vei ut av sorgen, eller en standard måte å gå gjennom et brudd på. Mye handler om å være i det som er, og få lov til å sørge over det som ikke ble.
Men for å bygge en ny vei fremover, kan det være fint å ha søkelys på å:
Gi deg selv tid til å sørge.
Det er helt normalt å oppleve en rekke vonde følelser etter et brudd. Tillat deg selv å føle sorg, sinne, eller forvirring. Husk at det kan ta tid å bearbeide disse følelsene, og at det ikke er en hurtig prosess. Vær tålmodig med deg selv, og anerkjenn at det tar tid.
Søk støtte fra andre.
Selv om sorgen kan føles ensom, er det viktig å huske at du ikke er alene. Snakk med venner eller familie om det du går gjennom, eller vurder å oppsøke en terapeut. Det å dele følelsene dine kan hjelper deg med å bearbeide dem. Husk at selvstøtte er ikke å klare alt alene!
Fokuser på deg selv og det som er godt for deg.
Bruk tiden til å gjøre det som gir deg ro og som motiverer deg, enten det er tid med barna, turer i naturen, se filmer eller å være sosial. Det kan på sikt hjelpe deg med å bygge en ny tilværelse og sakte, men sikkert finne tilbake til gleden i livet igjen.
Commentaires