top of page

Påske og kjærestetid. Hvordan fungere best sammen i påsken?

Påsken er en tid for samvær og kvalitetstid med den vi er glad i.

Men, som vi alle vet, kan ferietiden også bringe med seg utfordringer.

Vi tar gjerne med oss forventninger om hvordan dagene skal være, forventninger som å ha det hyggelig sammen og kose oss. Men vi vet at for eksempel og samvær med storfamilie i mange dager kan være utfordrende, og at disse forventningene også kan føre til irritasjon og misforståelser, som igjen kan eskalere til konfliktfylte situasjoner.

 Å krangle med den vi er glade i er selvfølgelig vondt og vanskelig. Men forskning viser at det å krangle egentlig er bra også, hvis vi klarer å prate sammen etterpå om det vi kranglet om, og denne gangen møte hverandre på en forsonende måte.

Det er ikke alltid så lett for følelser som sinne, skuffelse eller sårhet kan gjøre det vanskelig å åpne opp for samtale og det kan være lettere å trekke seg tilbake og la krangelen forbigås i stillhet.

Da kan det være fint å være klar over at en forsoningsprat er viktig, at forsøket på forsoning er bra for forholdet. Det skjer nemlig noe magisk de gangene dere klarer å lytte til hverandre med forståelse, kjærlighet og vilje til å se det fra den andres perspektiv. Da styrkes følelses båndet mellom dere, og tilliten til hverandre øker.

Her kommer tre tips som kan hjelpe dere å navigere når det blir vanskelig.






1. Avtal stopp-punkt før ferien

For å unngå at irritasjon fører til unødvendige krangler, kan det være lurt å gjøre en avtale på forhånd. Bestem dere for å stoppe opp og ta en pause hvis dere merker at en krangel er i ferd med å blusse opp. Å ha en felles ramme for hvordan dere skal håndtere konflikter i ferien, kan bidra til å skape en tryggere atmosfære. Uten denne avtalen kan det å trekke seg tilbake fra situasjonen oppleves som en avvisning, noe som kan forsterke konflikten.



2. Ta en skikkelig Time Out

Det er viktig å huske at begge parter trenger tid til å roe seg ned. En Time Out kan være et effektivt verktøy for å håndtere stress og irritasjon. Finn ut hva som fungerer best for deg – det kan være en tur i naturen, trening, musikk, tegning eller noe annet som gir deg ro. Når dere tar en pause fra situasjonen, gir dere dere selv mulighet til å reflektere og samle tankene før dere møtes igjen med et klarere sinn.



3. Unngå misforståelser og stumme forventninger

Som jeg har vært inne på, oppstår krangler ofte på grunn av misforståelser og stumme forventninger til den andre. Tenk over hva du forventer, men som du ikke har sagt. Det kan være nyttig å kommunisere disse forventningene tydelig.

Misforståelser er også en vanlig kilde til konflikt, så sørg for å ta deg tid til å snakke om hva dere faktisk mener og trenger fra hverandre. Å skape en felles forståelse er avgjørende for å unngå unødvendige krangler.

Husk at øvelse gjør mester. Jo mer dere jobber med kommunikasjonen deres, desto bedre rustet blir dere til å håndtere konflikter. Klarer dere å møte hverandre etter en krangel av og til, er det mye bedre enn å ikke forsøke.

 
 
 

Comments


Cecilie Dale Parterapi/ Terapeuthuset

Kristian Augustsgate 14, 0164 Oslo

info.ceciliedale@gmail.com

 

Tel: +47 92872890

  • Facebook
bottom of page